Sînt cîteva lucruri de remarcat în legătură cu disputa stîrnită de manualul alternativ de istorie pentru clasa a XII-a de la Editura Sigma si, în general, de noile programe si manuale de liceu care au intrat în vigoare în toamna aceasta.
Prima remarcă se referă la climatul de violentă în care s-a produs atacul contra manualelor, ceea ce nu putea rămîne fără consecinte asupra replicilor, violente, uneori, si ele. Tonul l-au dat parlamentarii din comisiile de cultură, care au cerut interzicerea sau chiar arderea manualului pentru clasa a XII-a. Presa scrisă si nescrisă a preluat această stafetă a mîniei national-comuniste. Am văzut la televizor adevărate interogatorii ale autorilor. Am citit în ziare că ei "se cred români", că dau dovadă de "nesimtire" si că, una peste alta, făcînd apel la insi "de teapa lor", "penibili" si "antinationali", MEN este vinovat de "iresponsabilitate" si "tembelism". Vocabularul combatantilor e încă si mai trivial, dar decenta mă împiedică să-l încredintez tiparului încă o dată.
A doua remarcă priveste caracterul complet nestiintific al ostilitătilor, care au căpătat caracter de campanie. Trebuie spus neted că polemica e altceva decît campania. Numai cine n-a vrut nu si-a dat cu părerea, în stilul mentionat mai sus, într-o problemă de specialitate. Unii dintre nemultumitii de manuale nici nu le-au citit măcar. Nu cunosteau programa care le stătea la bază si lăsau impresia că toată istoria sau literatura se rezumă la manualele dintr-un singur an de studiu si, încă, doar la unul dintre ele, acela de la Sigma. Semnificativ e faptul că oamenii de meserie, istorici sau literati, au protestat la acest tratament, în vreme ce sprijinul pentru urîta campanie, si l-au oferit generos tot felul de nespecialisti, nepregătiti pentru o discutie serioasă, care au dezgropat securea unui război intelectual în stare a ne trez