Bucatarie de toamna. Melancolia gradinilor incercaneaza anotimpul. Ultimele rosii, zgribulite pe vrejuri, spera sa fie vazute si duse in casa inainte de caderea brumelor lui noiembrie. Mai bine laudate in farfurie, decat inlemnite de frig. Pana la vara viitoare o sa le ducem dorul, dragutele, fiindc...
Bucatarie de toamna
Melancolia gradinilor incercaneaza anotimpul. Ultimele rosii, zgribulite pe vrejuri, spera sa fie vazute si duse in casa inainte de caderea brumelor lui noiembrie. Mai bine laudate in farfurie, decat inlemnite de frig. Pana la vara viitoare o sa le ducem dorul, dragutele, fiindca rosiile de sera (cele mai multe turcesti), care au si inceput sa inlocuiasca rosiile taranesti in piete, n-au nici aroma, nici gust. Asadar, sa le gatim pentru ultima data si sa le spunem la revedere in mileniul viitor
Rosii la cuptor cu sunca si telemea
Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g sunca afumata (muschi fil sau sunca de Praga), 700 g rosii, 250 g telemea, un ardei gras, 3 linguri de untdelemn de masline, sare, piper, 4 lingurite de ierburi aromate (cimbru, rosmarin, nucsoara, salvie).
Mod de preparare:
Porniti cuptorul. Taiati muschiul file sau sunca in felii mai groase, de circa 3/5 cm. Spalati rosiile si taiati-le capacelul. Taiati-le in felii groase pe toata latimea lor. Taiati telemeaua in felii mai grosute de circa 7/7 cm. Spalati si taiati ardeiul felii subtiri.
Luati patru forme rezistente la foc (cu diametrul de circa 12 cm) sau o forma mare de budinca si ungeti-le cu untdelemn. Puneti pe fund un rand de sunca, asezati deasupra o treime din feliile de rosii. Sarati si piperati. Formati alt strat din restul de sunca, ardeiul taiat si inca un sfert din rosii, puneti deasupra feliile de telemea. Ultimul strat sa fie din felii de rosii. Sarati, piperati si presarati toate verdeturile aromate, faramitate