•Doar in reteaua "Sedcom Libris" (23 de librarii) se incaseaza in medie un miliard de lei lunar •Teatrul National din Iasi a realizat anul trecut incasari de 383,5 milioane de lei, depasind fondul impus de prevederile bugetare •La polul opus: de la inceputul anului, doar un iesean din doi a intrat intr-un cinematograf
In anii trecuti, din calculele statistice, reiesea ca iesenii aloca cele mai mari sume pentru achizitionarea de carti sau alte tiparituri. In ciuda situatiei economice, mai dificile in Moldova decit in alte parti, aceasta stare de lucruri nu s-a schimbat. Numai incasarile realizate de librariile iesene din reteaua "Sedcom Libris" se ridica la circa un miliard de lei lunar, cifra ce situeaza capitala culturala a Moldovei pe locul al doilea, dupa capitala administrativa a tarii, Bucuresti. Determinarea mediei cheltuielilor pe cap de locuitor inverseaza insa clasamentul, dat fiind faptul ca populatia Bucurestiului este de circa sase ori mai mare decit a Iasului.
Cifrele sint mai semnificative daca se ia in considerare ponderea cheltuielilor pentru carti - mai mare de 50% din total, in cazul Iasului, fata de o pondere de circa 30-40% pentru alte localitati. Daca pozitia in clasament ramine neschimbata, comparatia intre anul 1999 si 1998 este defavorabila primului: preturile la carti au crescut cu circa 30-40%, in timp ce incasarile cu doar 20%, ceea ce inseamna ca tot mai putine titluri "inghit" banii disponibili pentru cultura ai iesenilor. Semnificative sint si incasarile realizate de anticariate si de vinzatorii stradali: in cazul anticariatului "Sophia", de exemplu, veniturile lunare se ridica la aproape 16 milioane de lei in 1999, fata de 10-12 milioane de lei in 1998, la o crestere de doar 10-15% a pretului unei carti.
Paradoxul artelor vizuale
O situatie paradoxala este sesizabila in domeniul artelo