Constantin Stoiciu. (Canada). "Exilul in sine are o tusa de tragic foarte profunda". Bine cunoscut in cercurile literare canadiene, scriitorul Constantin Stoiciu are o bogata activitate literara, jurnalistica si editoriala. Romanele sale, "Le roman du retour" (1992), "De l"insouciance" (1994), "Fragmen...
Constantin Stoiciu
(Canada)
"Exilul in sine are o tusa de tragic foarte profunda"
Bine cunoscut in cercurile literare canadiene, scriitorul Constantin Stoiciu are o bogata activitate literara, jurnalistica si editoriala. Romanele sale, "Le roman du retour" (1992), "De l"insouciance" (1994), "Fragments frivoles d"ternit" (1998) au fost bine primite de critica literara, autorul facand astazi parte din lumea literara canadiana de expresie franceza.
"Sunt absolut convins ca romanii veniti in Canada ar fi reusit sa faca si-n tara ce fac aici"
- D-le Stoiciu, in anii "70-"80, erati un prozator si un scenarist cu cote inalte de apreciere in Romania. Cum ati reusit sa patrundeti atat de repede in lumea literara canadiana?
- Intrebarea pe care mi-o pun este daca am reusit efectiv sau nu. Sa spunem ca da. Am o editura, "Humanitas", pe care am fondat-o in 1983, si am publicat, pana in 1990, o revista de literatura cu acelasi nume. In reviste, incepusem sa public din 1985, iar prima carte mi-a aparut in 1992. Public numai in franceza - a doua limba oficiala in Canada. Francezii au editurile lor, englezii pe ale lor. Lumea este bine impartita aici.
- Notorietatea si succesul canadian v-au usurat statutul de imigrant?
- Nu. Il resimti toata viata, caci toata viata ramai un imigrant: din pricina numelui, din pricina accentului, din cauza istoriei. Chiar daca este o tara de imigranti - in Canada traiesc peste o suta si ceva de natii - nu toti imigrantii au acelasi statut. Depinde c