Odată cu inaugurarea sezonului literar de toamnă, revine ăn atentie proza lui Petru Dumitriu, gratie volumului scos la Cluj sub auspiciile "Bibliotecii Apostrof". Volumul, alcătuit si comentat de Ion Vartic, cuprinde patru capitole, destinate initial, ăn viziunea autorului, să facă parte din fresca epică Biografii contemporane, la rândul ei concepută a da o replică la Cronica de familie. Similitudinile de substantă se vroiau puse ăn evidentă, de către scriitor, chiar prin aspectul imediat, formal: tot 3 volume, tot 24 de capitole. Semnalam această simetrie intentionată, când divulgam, la ănceputul anilor '90, dintr-o arhivă manuscrisă ăncredintată de prozator, excelenta naratiune Proprietatea si posesiunea, desprinsă de asemeni din Biografii. Semnalam doar, fără a insista, fiindcă nu era locul unei discutii mai aplicate si, apoi, contam pe oarecare credit din partea oricărui lector. Ceea ce afirmam se baza pe documente certe, proiecte asternute de Petru Dumitriu, manu propriae, la diverse stadii de elaborare a uriasei sale compozitii. ăntrucât s-au ivit unele ăndoieli, mă văd ăndemnat să revin asupra chestiunii, ceva mai amănuntit.
ăntâiul neăncrezător este ănsusi Ion Vartic: "Deocamdată, ăn acest stadiu precar al cercetării, pot fi detectate numai douăsprezece părti..." Deunăzi, ăn România literară, Alex. Stefănescu ănclina la fel, ăn sensul diminuării, conform surselor ce ar fi detinute de colega noastră Andriana Fianu.
Pentru o mai bună clarificare, e de luat ăn seamă procedura prozatorului ăncă de la fundamentarea Cronicii de familie. Aceasta a crescut, treptat, din nucleul Bijuteriilor de familie. Prima ăncercare de extindere a fost Davida, când scriitorul a avut aproape revelatia posibilitătilor de a relua unele personaje, si de a le urmări destinul de-a lungul mai multor generatii. Vorvorenilor s-au adăugat Cozienii, apoi dive