Calendar romanesc traditional. Decembrie . (Undrea). Luna Decembrie are o istorie la fel de indelungata ca si poporul roman. O celebreaza si dacii - cu un intreg cortegiu de sarbatori - numind-o An-Dar (Sfarsitul Anului) sau Neikoy (Batranul). Calendarul popular romanesc a mostenit multa vreme denumiri...
Calendar romanesc traditional
Decembrie
(Undrea)
Luna Decembrie are o istorie la fel de indelungata ca si poporul roman. O celebreaza si dacii - cu un intreg cortegiu de sarbatori - numind-o An-Dar (Sfarsitul Anului) sau Neikoy (Batranul). Calendarul popular romanesc a mostenit multa vreme denumirile dacice, care au devenit prin modificare fonetica Andrea, Indrea sau Undrea.
Decembrie este luna a zecea in calendarul roman (cu inceput de an la 1 martie) si luna a douasprezecea in calendarul iulian si gregorian (cu inceput de an la 1 ianuarie). Ea este prima luna a iernii, atat in calendarul oficial (1 decembrie), cat si in cel popular (6 decembrie - Mos Nicolae).
In aceasta luna, plina de zapezi si de zurgalai, se praznuiesc datini si sarbatori mostenite din vremuri stravechi. Putine popoare sunt atat de conservatoare cu traditia lor ca romanii.
Craiasa Zapezilor
In mitologia geto-dacilor, zana care aducea zapezile se numea Aurelia-Eftepir, adica Alba ca Zapada. Ea era o fata de imparat, logodita cu un flacau ce a fost prefacut de catre o vrajitoare intr-un arbore tanar si dalb (mesteacan). Fata l-a asteptat pe logodnicul ei mult timp, a plans si l-a jelit pana ce i-au albit cositele. Zanele au fost induiosate si au trecut-o in randul lor si au daruit-o cu aripi. Pentru ca fata apucase sa se imbrace in mireasa, aceleasi haine le poarta si astazi. Ea este Craiasa Zapezilor si locuieste in vazduh, deasupra norilor, intr-un palat cu totul si cu totul de clestar si de pietre scumpe.