Sfaturi la vreme de iarna. - Siropurile si compoturile care incep sa fermenteze se pun inca o data la fiert, adaugandu-le zahar. Trebuie consumate imediat.. - Borcanele cu dulceata si gem, la suprafata carora se formeaza pete de mucegai, trebuie aruncate.. - Ceapa care incepe sa incolteasca se tine cu...
Sfaturi la vreme de iarna
- Siropurile si compoturile care incep sa fermenteze se pun inca o data la fiert, adaugandu-le zahar. Trebuie consumate imediat.
- Borcanele cu dulceata si gem, la suprafata carora se formeaza pete de mucegai, trebuie aruncate.
- Ceapa care incepe sa incolteasca se tine cu radacinile peste flacara de la aragaz.
- Funinginea din sobe se indeparteaza usor daca aruncam in foc o mana de coji de cartofi si inchidem repede usita. Daca repetam de mai multe ori procedeul, cosul sobei se curata, iar curentul de aer cald scoate pe horn funinginea desprinsa.
- Sobele metalice care au crapaturi se astupa cu un amestec egal de cenusa cernuta si lut maruntit si cernut. Se adauga sare si apa cat sa se formeze un chit usor de intins. Se aplica pe soba rece.
- Butoaiele sau covetile cu carne sarata nu se pun direct pe podea, ci pe gratare de lemn, sub care se asterne rumegus (din cand in cand trebuie sa fie schimbat).
- Carnea data la sare rezista vreme indelungata daca e pusa in soproane, la aer liber, sau acoperita cu un strat de zapada.
- Afumaturile nu se pastreaza in locuri cu aer umed, fiindca prind mucegai. Locul lor e podul casei, bine aerisit.
- Afumaturile mucegaite se spala bine in saramura concentrata, se zvanta si se ung usor cu grasime.
- Afumaturile se pot pastra si in lazi curate, asezate in straturi, despartite cu paie de ovaz tocate.
Sfaturi la vreme de iarna. - Siropurile si compoturile care incep sa fermen