La multi ani, Nicolae Manolescu. (27 de ani fara concediu de odihna). A implinit 60 de ani cel mai important critic roman din epoca postbelica a Romaniei, Nicolae Manolescu. Eugen Simion, alt critic literar de mare autoritate al acestei perioade, va fi de acord ca acest superlativ, "cel mai impor...
La multi ani, Nicolae Manolescu
(27 de ani fara concediu de odihna)
A implinit 60 de ani cel mai important critic roman din epoca postbelica a Romaniei, Nicolae Manolescu. Eugen Simion, alt critic literar de mare autoritate al acestei perioade, va fi de acord ca acest superlativ, "cel mai important", i se cuvine colegului si concurentului domniei sale, fie si numai pentru recordul mondial de longevitate al unei cronici literare saptamanale, record pe care Nicolae Manolescu il detine.
Intre anii 1962 si 1989, a publicat saptamana de saptamana cate o cronica literara, fara intrerupere, fara de nici o pauza. Nici un concediu de odihna vreme de 27 de ani.
Sa facem un calcul. 52 de saptamani pe an ori 27 de ani dau 1404. Acesta e numarul de carti citite si comentate de Nicolae Manolescu in cei 27 de ani. Cate vor mai fi fost cele citite, dar ramase fara comentariu? Toate acestea sunt carti ale literaturii romane. Dar Manolescu a citit si carti straine, pe care de asemenea le-a comentat, in alte rubrici saptamanale ori lunare. Cred ca insumarea tuturor lecturilor sale ar da un numar de peste 2000 de carti. Cati s-ar putea lauda cu acest record? Cei mai multi dintre noi nici macar nu avem o biblioteca mai mare de 500 de carti.
In fine! Caci nu cantitatea a dat prestigiul lui Nicolae Manolescu, ci calitatea. A fost vreme de mai bine de 20 de ani cel mai citit scriitor roman. Elevi, studenti, profesori de literatura romana si simpli iubitori de literatura buna l-au citit saptamana de saptamana.
Dar adev