•Medicul primar dr. Hortensiu Aldea, sef de sectie la Spitalul clinic de Neurochirurgie, este ceea ce s-ar numi "o figura". Lasind la o parte hobby-ul sau, artele plastice - fiind un mare colectionar -, am recunoscut ca o discutie cu domnia sa inseamna de fiecare data etalarea unei alte fatete a personalitatii sale. Drept pentru care l-am "provocat" la o discutie despre tot si toate.
Evolutia vietii politice a fost blocata de noii nomenclaturisti
- Stiind ca acceptati orice fel de intrebare, va provoc: este necesar, sau este util sa fii membru al unei formatiuni politice?
- Politic, foarte multi oameni, ca si mine, nu sint nici inscrisi, nici simpatizantii unui singur partid. Ei au o singura reminiscenta, una anticomunista. In situatia actuala, in care oamenii nu pot fi proprii lor stapini, situatia materiala sau profesionala nesigura deruteaza. O deruta care impinge oamenii sa stea deoparte. Inainte era activul si nomenclatura de partid, care avea grija sa ia in seama si sa promoveze doar mitocanii de origine sanatoasa, scoliti la "Stefan Gheorghiu" sau scoala de la Baneasa (cea de securitate). In perioada de tranzitie, a aparut clasa politica - fie cladita pe vechea aparatura, fie cu prezentii care au dat din coate sa ocupe un post la liberali, la taranisti sau in alta parte. Aceasta clasa este neconturata, dar nici nu da voie altor personalitati sa aiba acces la viata politica; sint cei care stau deoparte. Daca, de exemplu, dintre personalitatile universitatii sau ale lumii medicale cineva doreste sa aiba ceva de spus, nu are loc; nu incape.
- S-a inchis usa la partidele politice?
- La ora actuala, jocurile cam sint facute. Practic, a fost blocata evolutia vietii politice. La televizor, in ziare sau la radio nu apar decit aceleasi persoane; unii sint personalitati autentice, altii sint profesionisti ai parvenirii.