In Iasi, orasul cu circa 80 de biserici - unele de o frumusete rara - functioneaza citeva lacase de cult ortodox cel putin neobisnuite. Trei biserici - a caror construire a inceput dupa 1989, dar acum cu lucrarile sistate - sint din tabla. Este vorba de bisericile din Alexandru cel Bun (a carei constructie a inceput cu circa 10 ani in urma) sau cea de la piciorul pasarelei care leaga cartierele Podu de Piatra cu Alexandru cel Bun - amindoua de tabla. O alta biserica revolutioneaza probabil dogmele crestin-ortodoxe in materie de biserici: in cartierul Dacia, preotii oficiaza intr-un spatiu situat la parterul unui bloc de locuinte.
In Tatarasi, preotul Dumitru Boboc se straduieste sa inalte o biserica. Pina una-alta a ridicat o constructie din tabla pentru care s-au cheltuit, dupa spusele sale, 100 milioane de lei, bani proveniti din donatiile enoriasilor. "Am imprejmuit un spatiu in interiorul caruia vom ridica biserica xIntrarea Domnului in Ierusalima. Costul constructiei se ridica la doua miliarde de lei". La intrebarea noastra daca enoriasii vor putea suporta aceste cheltuieli si in cit timp va putea fi inaltata biserica, acesta ne-a raspuns: "Nu stim sigur cind va fi gata. In doi - trei ani vom turna fundatia, in alti doi-trei vom incerca sa ridicam peretii si tot asa".
Cele patru lacase de cult - aparute din necesitate - vor fi construite din banii adunati de la enoriasi. Din nefericire, fondurile nu sint suficiente - pentru ca populatia este saraca. Tot din nefericire, se pare totusi ca infiintarea noilor parohii (de care se vor ocupa preotii ce oficiaza, acum, in bisericile de care am pomenit), atinge un subiect destul de sensibil: noile generatii de preoti, care au studiat la facultatea de Teologie, si care - vorba unui oficial al facultatii respective, nu pot fi trimisi sa oficieze la tara.
Nu avem nimic impotriva aparitiei bisericilo