Dupa trei tentative esuate de privatizare, Directia Teritoriala Iasi a Fondului Proprietatii de Stat va organiza o noua licitatie cu strigare privind vanzarea pachetului majoritar de actiuni al SC Asam SA Iasi. Asam, al carei obiect de activitate il constituie producerea de piese si subansamble pentru mijloacele de transport, s-a dovedit a fi neinteresanta pentru investitori, valoarea initiala a pachetului de actiuni scos la vanzare de FPS (reprezentand 69,603% din numarul total de actiuni) fiind de 16,7 miliarde de lei. Pentru licitatia ce va fi organizata pe 7 ianuarie 2000, in conformitate cu prevederile noului cadru legislativ, privind accelerarea reformei economice, pretul initial de vanzare al unei actiuni a scazut la jumatate, de la 35.120 de lei la 17.560 de lei. In aceste conditii, pretul de pornire al urmatoarei licitatii va fi de 8.358.760.000 de lei. In cazul in care si de aceasta data cele 476.021 de actiuni vor ramane neadjudecate, pretul lor va continua sa scada, putand ajunge chiar pana la o cincime din pretul initial de 16,7 miliarde de lei.
Alaturi de Fondul Proprietatii de Stat, la SC Asam SA mai sunt actionari persoane fizice (prin PPM - Programul de Privatizare in Masa), care detin 17,810% si persoane juridice, prin intermediul Societatilor de Investitii Financiare, cu 12,480%, managerul societatii detinand un pachet de 731 de actiuni, reprezentand 0,107%. Cum pretul de oferta poate scadea in continuare, este putin probabil ca pachetul majoritar de actiuni sa fie adjudecat la licitatia pe care Fondul Proprietatii de Stat o va organiza pe 7 ianuarie 2000.
Mihai ANDREI
Dupa trei tentative esuate de privatizare, Directia Teritoriala Iasi a Fondului Proprietatii de Stat va organiza o noua licitatie cu strigare privind vanzarea pachetului majoritar de actiuni al SC Asam SA Iasi. Asam, al carei obiect de activitate il constituie