•580 de asistenti medicali erau pe punctul de a ramane fara slujba
300.000 de ieseni nu s-au inscris pe lista unui medic de familie, aproape 600 de cadre medicale medii au inceput anul cu frica pierderii locului de munca, dupa ce medicii de familie au incercat sa se debaraseze de ele. Conform Ordinului 818/noiembrie 1999, privind normarea de personal, un medic de familie care are 750 de persoane inscrise pe lista, are nevoie de un singur asistent medical, numarul dublandu-se la fiecare alti 750 de pacienti.
Astfel, daca pana la aparitia ordinului, la dispensarele medicale lucrau cate 5-6 asistenti medicali, o data cu noul sistem, multi medici de familie au renuntat la cadrele medicale, pastrand doar cate unul sau cel mult doi asistenti. "Conform aceluiasi ordin, de la 1 ianuarie, 580 de asistenti medicali au primit preaviz", a declarat liderul judetean al Sindicatului Sanitas, Viorel Tanase.
Desi se stia inca de anul trecut de situatia in care se va ajunge, nici Directia de Sanatate Publica, nici Casa de Asigurari Sociale de Sanatate nu a incercat sa gaseasca o solutie in favoarea cadrelor medicale trecute pe "lista neagra". Intr-o sedinta intrunita ieri la sediul Casei de Asigurari, conducerea acesteia, impreuna cu sefii Directiei de Sanatate Publica, Sindicatului Sanitas si Sindicatului Hypocrat, au decis sa infiinteze trei comisii, care sa verifice daca ordinul a fost sau nu aplicat corect.
Membrii acestor comisii au, incepand de astazi, rolul de a merge in control la fiecare cabinet pentru a stabili cat de corecti sunt medicii de familie. Ordinul 818 mai spune ca medicii de medicina primara sunt obligati sa asigure cadrelor medicale medii un salariu macar identic cu cel pe care il incasau de la fostul angajator. Totodata, s-a hotarat aplicarea Ordinului 98, care permite asistentilor medicali sa paraseasca sist