•Prima zi de lucru a noului an le-a adus consumatorilor si prima surpriza neplacuta din 2000 •"Relaxare fiscala" inseamna deocamdata doar scumpiri
Noutatile anului 2000, in ceea ce priveste fiscalitatea, sunt numeroase. Principala modificare o reprezinta introducerea unui nou sistem de impozitare, ce vizeaza venitul global. Aceasta inseamna ca, de acum, pe langa castigurile rezultate in urma activitatii din functia de baza vor fi impozitate si veniturile rezultate in urma unor activitati independente.
Totodata, impozitul pe profit a fost redus de la 38%, cat era pana in prezent, la 25%, alaturi de o cota unica a taxei pe valoare adaugata (TVA), de 19%. Aceasta ultima hotarare a Guvernului, chiar daca reduce cu trei procente taxa pe valoare adaugata aplicata unei game foarte largi de produse, a dus la un adevarat val de scumpiri, deoarece aceasta taxa aferenta produselor alimentare de baza era de doar 11%.
Noua grila de impozitare In ceea ce priveste noua grila de impozitare, aceasta este structurata pe mai multe niveluri, in functie de castigurile realizate. Astfel, pentru un venit anual de pana la 11 milioane de lei, nivelul impozitului nu va depasi 18%. Pentru veniturile cuprinse intre 11 si 27 de milioane, se va plati un impozit fix de 1,98 milioane, la care se va adauga un procent de 23% pentru ceea ce depaseste 11 milioane de lei.
Pentru veniturile anuale cuprinse intre 27.000.001 si 43 de milioane de lei, se va percepe un impozit fix de 5,66 milioane de lei, plus inca 28% pentru tot ceea ce depaseste suma de 27 de milioane. Veniturile anuale cuprinse intre 43.000.001 si 60 de milioane de lei vor fi impozitate cu o suma fixa de 10,14 milioane de lei, la care se va adauga 34% pentru tot ceea ce depaseste 43 de milioane. In fine, pe ultima treapta, pentru castigurile anuale mai mari de 60 de milioane de lei se