•Greva anuntata de sindicatele din invatamant incepe sa prinda contur.
Pe 17 ianuarie, profesorii vor face o greva de avertisment de trei ore, iar pe 24 ianuarie vor intra in greva generala. Sindicatele au anuntat ca de pe 24 ianuarie pana pe 28 ianuarie intentioneaza sa inchida scolile iar profesorii sa nu tina nici o ora. "De asemenea, indiferent de presiunile pe care le va face Ministerul Educatiei Nationale, dorim ca profesorii sa nu incheie situatiile scolare pe semestrul I", a declarat Gheorghe Isvoranu, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi.
Elevii vor incepe scoala luni, ei urmand sa se confrunte cu prima perioada de evaluare din acest an. Chiar daca se vor bucura ca scapa de ascultari, reformate, sau nu, ei vor fi cei mai afectati de greva profesorilor, riscand sa ramana cu situatiile scolare neincheiate. "Stim ca elevii vor fi afectati si nu au nici o vina. Dar si noi suntem afectati si este aproape imposibil pentru un profesor sa traiasca dintr-un salariu de un milion de lei", a mai spus Gheorghe Isvoranu.
Principalele revendicari ale sindicatelor sunt: asigurarea unui buget pentru invatamant care sa acopere atat cheltuielile de salarizare a personalului cat si cele de la capitolul cheltuieli materiale si majorarea salariilor profesorilor. "Salariile profesorilor nu au mai fost majorate din octombrie 1998. De atunci, leul s-a devalorizat cu 128%, iar invatamantul este sectorul bugetar cu cele mai mici salarii. Este absolut normal sa cerem majorarea salariilor", a mai adaugat Gheorghe Isvoranu.
In ceea ce priveste negocierile cu reprezentantii Guvernului, sindicalistii nu mai vor sa astepte ore in sir pana isi face timp cineva pentru negocieri. "Am trimis o scrisoare primului ministru Mugur Isarescu in care i-am solicitat o intrevedere pentru a discuta reven