Ioan Holender, directorul cu cel mai lung mandat din istoria Operei de Stat din Viena, nu uita nici o clipa ca este roman. Oriunde ar fi, in orice imprejurare, domnia sa sustine cu fervoare interesele tarii in care s-a nascut, indiferent ca este vorba de o cauza culturala, economica sau politica. In ultimii ani, a revenit adesea in tara pentru a-si regasi radacinile, spre a respira aerul familiar al Timisoarei, orasul sau natal, de care ramane vesnic indragostit. La sfarsitul anului ce marcheaza pragul dintre milenii, si la aproape 40 de ani de cand a parasit Romania, Ioan Holender a fost din nou in tara, pe scena Ateneului Roman, unde a fost premiat pentru sprijinirea cauzei romane in strainatate, de Fundatia Culturala Romana.
"Cred cu tarie in viitorul tarii"
- Domnule Ioan Holender, faptul ca v-ati aflat, la decernarea premiului, in mijlocul unei pleiade de personalitati culturale, v-a dat cumva sentimentul ca Romania are o garnitura de oameni pregatiti pentru a o ajuta sa infrunte mileniul care vine?
- A fost o mare onoare pentru mine de a sta pe scena Ateneului Roman, in mijlocul atator personalitati din Romania, si de a primi acest premiu de la Fundatia Culturala Romana, mai ales acum, cand traversarea pragului dintre milenii devine un fapt istoric, moment in care toate telurile si idealurile acestui popor capata un contur mult mai pregnant. E vremea sa le fie bine si romanilor. Doresc din suflet sa-i fie tarii acesteia mai bine in anii care vin, decat i-a fost pana acum. Eu cred cu tarie in viitorul Romaniei si de cate ori vin in Romania dau curaj oamenilor de aici. Toti cei cu care vorbesc imi spun: "Ne-ati mai incarcat bateriile!". E un schimb reciproc. Intorcandu-ma la radacini, imi incarc si eu bateriile sentimentale.
- Nu vi se pare, totusi, ca ne miscam prea incet?
- Lumea trebuie sa inteleaga ca ac