Daca acum 40 de ani s-ar fi dat atentia cuvenita unui preparat menit sa vindece cancerul, probabil ca astazi s-ar fi vorbit despre cumplitul flagel la timpul trecut.
Inventat in 1959 de doi medici romani - dr. Corneliu Niculescu si dr. Dumitru Ranetescu - medicamentul a fost sabotat de orgoliile si invidia celor care erau indreptatiti sa-i aduca recunoasterea oficiala la acele vremuri. Totusi, serul miraculos a continuat sa salveze vieti in clandestinitate. Readus in atentia publica 20 de ani mai tarziu, cand se facusera toate demersurile pentru reexperimentarea preparatului, doctorul Dumitru Ranetescu moare intr-un accident suspect. Din fericire, proiectul nu a fost abandonat. Astazi, dupa alti 20 de ani de cercetari, preparatul anticancerigen iese din nou la lumina, intr-o noua formula, mai eficienta chiar decat serul in care isi puneau sperantele atatea mii de bolnavi. Aflati povestea incredibila a unui medicament care rataceste inca prin labirintul legislatiei de omologare din Romania, in timp ce tarile occidentale se lupta pentru a-l pune la indemana bolnavilor de cancer.
Fascinanta poveste a unui medicament romanesc
Dr. Corneliu Niculescu - tatal
"Mi-am vazut visul implinit"
-D-le doctor Corneliu Niculescu, se stie ca istoria Nicolit-ului a inceput acum 40 de ani. Cum ati ajuns la aceasta descoperire?
- Ca mai toate marile descoperiri, si acest medicament a fost rodul unei intamplari fericite. In 1959, dupa ce mi-am terminat specializarea in dermato-venerologie, am venit la Valenii de Munte. Am poposit la noua mea locuinta: o casa frumoasa, imprejmuita de o curte cocheta, cu ronduri de flori si pomi fructiferi. In acelasi imobil cu mine locuia doctorul Ranetescu, care conducea laboratorul Sanepidului din Valeni. Am devenit, in scurt timp, prieteni foarte apropiati. Obisnuiam sa stam de vorba ore intre