•La sfarsitul anului trecut, cele mai importante majorari ale preturilor s-au inregistrat la marfurile nealimentare
Rata inflatiei, determinata pe baza cresterii preturilor de consum al populatiei, a inregistrat in luna noiembrie 1999 o crestere de 4% fata de luna anterioara, rata medie lunara pe primele unsprezece luni ale anului trecut fiind de 3,8%, fata de 2,9% in aceeasi perioada a anului 1998. Fata de luna noiembrie 1998, preturile de consum au crescut cu 50,4%, cresterea fata de octombrie 1990 fiind de 906,5 ori. Indicele preturilor de consum a crescut in luna noiembrie cu 3,4% fata de luna precedenta, la marfurile alimentare, cu 5,3% la marfurile nealimentare si cu 2,5% in ceea ce priveste serviciile.
Cele mai mari cresteri de preturi si de tarife s-au inregistrat in luna noiembrie 1999 la fructele proaspete (cu 15%), la oua (cu 23,3%), cea mai importanta majorare inregistrandu-se la energia termica (cu 72,3%). In ceea ce priveste pretul platit de consumatori pentru energia termica, acesta va cunoaste o adevarata explozie in luna aprilie a acestui an, cand se va introduce taxa pe valoare adaugata (TVA), de 19%, pana la acea data energia termica, energia electrica, apa calda, apa rece etc., fiind scutite de plata TVA. Comparativ cu situatia inregistrata la 31 decembrie 1998, la sfarsitul lunii noiembrie 1999 preturile de consum au fost mai mari cu 48,7% la produsele de morarit si panificatie, toamna anului trecut aducand o dublare a pretului platit pentru principala materie prima din acest domeniu, graul.
Daca in luna iulie a anului trecut pretul unui kilogram de grau nu depasea 1.200 de lei, spre sfarsitul anului acesta practic s-a dublat. Pe langa cresterea importanta a pretului painii, la sfarsitul anului trecut, anul 2000 a adus o noua "surpriza" consumatorilor, prin majorarea TVA, de la 11% la 19%. Desi cresterea