Avand in vedere ca in ultima vreme se vehiculeaza ipoteza unui eventual cutremur de mare intensitate la sfarsitul acestei saptamani, ipoteza care nu poate fi confirmata dar nici infirmata de catre specialisti - cutremurele fiind fenomene naturale care nu pot fi prevazute din timp, cel putin deocamdata -, prezentam cateva reguli ce trebuie aplicate in astfel de cazuri. "Regulile prezentate mai jos sunt incluse in Programul pentru educatia antiseismica a populatiei si trebuie cunoscute de fiecare cetatean", ne-a declarat lt. col. Virgineea Beldean, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Protectie Civila. Un factor esential in asigurarea protectiei in cazul producerii unui cutremur este pastrarea calmului.
In astfel de cazuri, in mod obligatoriu, trebuie inchise sursele de foc si este indicata adapostirea sub o grinda, toc de usa, langa stalpii de rezistenta, la colturile interioare ale incaperilor, sub un birou sau o masa solida. Se va evita stationarea langa mobilier inalt, modular. Este interzis cu desavarsire fuga pe scari, saritul pe geam sau utilizarea liftului. Daca va aflati pe strada in momentul inceperii miscarii seismice, se recomanda deplasarea cat mai departe de cladiri, evitarea aglomeratiei si atentie sporita la posibila cadere a tencuielilor, cosurilor sau parapetelor de pe cladiri. Trebuie evitata blocarea strazilor pentru a lasa cale libera masinilor salvarii sau pompierilor. De asemenea, se vor asculta numai posturile de radio si TV nationale precum si respectarea recomandarilor facute de organele in drept.
In eventualitatea unui cutremur, cei prinsi sub daramaturi sau in incinte blocate vor astepta in liniste, cu rabdare, interventia din exterior. Nu se recomanda a se incerca deblocarea din interior decat daca nu exista pericolul miscarii daramaturilor aflate intr-un echilibru precar. La anumite intervale