•Un cutremur puternic va avea loc abia dupa 2004
Populatia Romaniei a fost cuprinsa de panica din cauza cutremurului anuntat de profesorul Vergil Hancu. Acesta a lansat ipoteza conform careia, pe 15 ianuarie, in Romania va avea loc un cutremur foarte puternic. El a prezentat si teoria pe baza careia a ajuns la aceasta concluzie. Pe de alta parte, specialistii si oamenii din domeniile care au stranse legaturi cu seismologia spun ca este foarte putin probabil ca in Romania sa se produca un cutremur puternic anul acesta. De asemenea, ei subliniaza faptul ca este practic imposibil sa prezici un cutremur.
"Exista doar posibilitatea producerii unui cutremur de intensitate medie, adica de 6,5-7 grade pe scara Richter"
"Sa prezici un cutremur inseamna sa spui timpul, locul si intensitatea acestuia. Iar, acest lucru este aproape imposibil. Nici macar japonezii, care au un sistem de deductie a cutremurelor foarte performant, nu pot prezice un cutremur. Cat am fost in Japonia, timp de doi ani, nu am vazut nici un oficial care sa apara pe un post de televiziune si sa anunte un cutremur", a precizat Ovidiu-Gabriel Iancu, lector doctor la catedra de mineralogie-geochimie din cadrul Facultatii de Geografie si Geologie, Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi. In ceea ce priveste probabilitatea producerii unui cutremur in Romania in perioada imediat urmatoare, aceasta este destul de mica.
"Cand o placa oceanica intra sub o alta placa oceanica sau o placa continentala se produc cutremure puternice. Zonele in care converg doua placi se numesc zone de subductie. In momentul de fata, in Romania nu exista o subductie activa. Placa Est-Europeana si Microplaca Marii Negre nu intra sub Placa Inter-Alpina, deci nu exista pericolul unui cutremur puternic. Exista doar posibilitatea producerii unui cutremur de intensitate medie, adica de 6,5 - 7 gra