Inginerul Virgil Aur de la Habitat Proiect este unul dintre proiectantii singurului bloc pe role din Iasi si, se pare, chiar din Romania. Ideea, importata din fosta Uniune Sovietica, asigura constructiilor o stabilitate mai mare in caz de cutremur. "Totul a pornit de la o tema de cercetare din anii '80. Am demarat proiectele in 1985 si pana in 1989 blocul fusese deja construit. De fapt, este vorba de doua blocuri gemene, din care unul are role (denumirea corecta este de "penduli") iar celalalt nu. Experimentul cauta sa scoata in evidenta diferenta de comportament a celor doua constructii in timpul producerii unui seism", a precizat Virgil Aur.
Blocurile respective sunt PG 3 si PG 4, situate in cartierul CUG. Din cate aflam de la interlocutorul nostru, principiul folosit nu este foarte complicat. Fiindca orice cutremur se propaga prin pamant, solutia aleasa a urmarit o izolare cat mai adecvata a blocului de terenul pe care s-a construit. Pentru aceasta, intre cele doua talpi, dintre care una apartine blocului propriu-zis iar cealalta fundatiei, au fost introdusi niste penduli de beton al caror rost era sa amortizeze miscarile telurice. Astfel, un cutremur puternic de 7,5 grade este perceput de locatarii blocului ca un cutremur mediu de 6,5 grade.
Daca, in plus, constructia este bine intretinuta, evitandu-se, de pilda, inundatiile sau daramarea din varii motive a unor pereti interiori, locatarii se pot considera in siguranta chiar si la cutremure de peste 8 grade. Reamintim ca un imobil de patru sau zece nivele este construit pentru a rezista la seisme de pana la 7,5 grade. Interesant este faptul ca investitia a depasit doar cu 15% cheltuielile necesare construirii unui bloc obisnuit. Cu toate acestea, experimentul a ramas singular. "Din nefericire, lucrurile s-au oprit inainte de a trage concluziile. Pentru aceste concluzii am fi avut ne