•Un institut de cercetare = un director + un contabil sef •desi a fost ales in juriul mondial al salonului de inventica de la Bruxelles, directorul Moldinvent nu a putut ajunge acolo pentru ca nu a avut bani
Fiinta, la prima vedere ciudata, inventatorul prefera, in locul traiului comod, o viata agitata si plina de cautari. Acolo unde ceilalti nu vad nimic el descopera noul. Iar lumea mai face un pas. Din nefericire, de cele mai multe ori, eforturile lui nu sunt rasplatite asa cum ar trebui. Cu toate acestea, el continua sa caute... Despre conditia inventatorului in vremuri de tranzitie am discutat cu Rudolf Melnichi, director la Moldinvent.
Rep.: Ce reprezinta Moldinvent ?
R.M.: Institutul nostru este un centru de promovare si de implementare a inventiilor. A aparut pe 7 decembrie 1990 si a fost sprijinit, mai mult sau mai putin, de fostul Minister al Stiintei si Tehnologiei. In 1997 s-a transformat in societate comerciala, supervizata de Agentia Nationala pentru Stiinta si Tehnologie.
Rep. : Agentia va ajuta in vreun fel ?
R.M. : Nu prea. Fondurile sunt ca si inexistente. Din aceasta cauza, schema noastra de personal cuprinde doar un director si un contabil sef. Mai mult, pentru ca avem datorii la stat, orice suma de care dispunem este in pericol de a fi retinuta in contul acestor restante. Cu toate acestea mergem inainte.
Rep. : Care este relatia inventator-Moldinvent ?
R.M. : Orice inventator care doreste sa-si aplice realizarile in practica se poate adresa institutului nostru cu o cerere prin care solicita acest lucru. Nu este obligatoriu brevetul ci numai depunerea depozitului de acte la OSIM. Valabilitatea inventiei atrage dupa sine un contract cu o firma interesata. Daca o inventie nu este promovata, ea nu ramane decat o fila goala intr-un dosar.
Rep. : Ne puteti da cateva exemple de astfel de