•Prostitutia ia amploare
Perceputa ca un pericol dupa 1989, prostitutia stradala este, pe langa cea mai veche meserie din lume, un simptom: boala societatii care nu are programe educationale concrete, axate pe problemele tinerilor, autoritati lipsite de reactie si lipsa locurilor de munca adecvate.
Ce se poate face? Politia este aproape legata cu mainile la spate. Deficientele legislatiei isi spun cuvantul din plin; dupa fiecare razie pe care o fac politistii, prostituatele sunt eliberate. Singurele masuri care se iau, in lipsa probelor concrete, sunt amenzile contraventionale: fetele "cotizeaza cu 500.000 pana la 1.000.000 de lei, bani pe care ii scot dupa cateva ore la locul de munca. "Saracia, analfabetismul, somajul, lipsa educatiei sunt factorii decisivi, care duc printre altele la aparitia prostitutiei", afirma Florentina Cauia, psiholog.
"E nasol, la 15 ani, sa fii prostituata"
La numai 15 ani, Felicia a renuntat la scoala apucadu-se de prostitutie, pentru a se putea intretine. Lucreaza de numai 4 luni dar deja simte ca nu va rezista mult. "E greu, e nasol sa fii prostituata, mai ales pe timpul iernii. Daca as avea ce manca si ce pune pe mine m-as lasa chiar acu' de meserie si m-as duce la scoala. Clientii...? De toate felurile, cei mai multi sunt insurati si grabiti sa termine repede. Unii spun chiar ca am aceeasi varsta cu fata lor. Eu ce sa zic, asa o fi.", isi incheie destainuirea Felicia.
"Vreau sa plec la nemti pentru ca acolo se plateste bine"
17 ani, par scurt, vopsit blond, destul de draguta. Locul de munca o tradeaza. Claudia este una dintre multele prostituate care populeaza bulevardul dintre Gara si Podul de Piatra si care a acceptat sa stea de vorba cu noi. "Vreau sa plec din tara, la nemti; am auzit ca se plateste mai bine si pot sa-mi cumpar si eu o masina, o casa mare si