Rolul culturii in inchegarea unui rodnic dialog interetnic, in mai buna cunoastere dintre popoare este covarsitor.
Ca arta este catartica, deschide sufletele, innobileaza spiritele - nimeni nu se mai indoieste.
De aceea, importanta institutelor sau centrelor de cultura romanesti din lume este atat de mare. La conducerea lor se afla oameni de cultura, cu programe substantiale. Iar realizarea acestora tine doar de puterea de munca, de spiritul organizatoric al celor trimisi sa ne reprezinte.
Asa se face ca, sub patronajul Ministerului Mostenirii Culturale Nationale al Republicii Ungaria, al Ministerului Culturii din Romania si in colaborare cu Centrul Cultural al Romaniei la Budapesta, "Zilele culturii romanesti", organizate in luna decembrie din anul trecut, au prilejuit locuitorilor superbei capitale ungare o foarte placuta si binevenita intalnire cu arta si artistii din Romania.
Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta a gazduit expozitia "Ion Tuculescu", al carei vernisaj s-a bucurat de un rasunator succes. Pe scena Teatrului de Marionete, unicul Razvan Mazilu a evoluat in spectacolul "Jocul de-a Shakespeare", la Teatrul Barka, Maia Morgenstern i-a delectat pe budapestani cu un spectacol de elita: pamfletul "Chantan au lait" - texte Mircea Dinescu, Josua Sobol, muzica Dorina Crisan Rusu - un recital de poezie populara romaneasca si bine cunoscutul monolog "Chirita in voiaj" de Vasile Alecsandri, muzica A. Flechtenmacher. La Centrul Cultural Gutenberg al tipografilor, o trupa tanara, compusa din 20 de performeri ai miscarii scenice, a dat viata unui spectacol original si nonconformist, "Costumele", ce poarta o semnatura inconfundabila: Dan Puric (costume Irina Solomon, si Dragos Buhagiar, coregrafia Malou Iosif si profesorul de step Bobby Rubenstein).
Iubitorii de muzica de jazz au avut bucuria sa-i cunoasca pe talentatii Harry Tavitian