•Greva de avertisment a fost amanata pentru miercuri
Miercuri, profesorii din invatamantul romanesc vor intra in greva de avertisment timp de trei ore - intre 11 si 13. Greva de avertisment, programata initial pentru astazi, a fost amanata deoarece, abia la inceputul acestei saptamani au inceput negocierile cu Guvernul. In cazul in care aceasta greva de avertisment nu va da rezultate, pe 24 ianuarie invatamantul va intra in greva generala pana pe 28 ianuarie. Daca nici de data aceasta Guvernul nu va rezolva problemele ridicate de sidicalisti, se intentioneaza ca sindicatele sa organizeze apoi greve in cascada - fiecare judet sa faca greva intr-o anumita perioada.
"Legea noilor conflicte de munca nu ne mai obliga sa asiguram o treime din activitate in cazul unei greve generale. Dar, institutiile de invatamant special, cantinele si internatele vor functiona, iar angajatii vor lucra. Insa, in ceea ce priveste scolile, dorim ca in perioada 24 - 28 ianuarie acestea sa fie inchise", a precizat Gheorghe Isvoranu, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar Iasi. Cei mai afectati de aceasta greva din invatamant vor fi elevii. Acestia au intrat in prima sesiune de evaluare din anul scolar 1999-2000 si risca sa ramana cu situatia scolara de pe semestrul I neincheiata daca profesorii vor face greva. "Facem un apel catre sindicate sa incerce o rezolvare a revendicarilor la masa tratativelor, pentru ca o greva in perioada de evaluare ar insemna o situatie foarte dificila pentru elevi", a precizat Camelia Gavrila, inspector scolar general al ISJ Iasi.
De cealalta parte, Gheorghe Isvoranu crede ca profesorii trebuie sa fie fermi pe pozitie si sa nu incheie situatiile scolare: "Stim ca elevii vor fi afectati, dar nici noi nu suntem vinovati de situatia in care a ajuns invatamantul. Rugam profesorii sa nu cedeze p