•Daca Eminescu ar trai astazi, el ar fi un student in computer-science •Poezia lui va deveni o curiozitate apartinand secolului al XIX-lea •Pana cand Eminescu va apare pe Internet, cine ii va mai citi poeziile?
R: - Domnule prof. dr. Stefan Avadanei, cum va fi receptata literatura si, respectiv, poezia eminesciana in secolul care incepe?
St. A.: Acesta este un secol in care poezia si literatura incep incet sa se diminueze, ba chiar sa si dispara ca forme independente de comunicare artistica si sa se transforme in altceva. Literatura se va retrage undeva, in spatele altor tipuri de comunicare mult mai eficiente si aceasta este problema sfarsitului de secol XX si a inceputului de secol XXI: eficienta comunicarii, scurtcircuitarile, translatiile foarte rapide in interiorul ei. Pentru ca este un secol al vitezei, nu mai avem timp pentru mari poeme epice in domeniul poeziei sau balade, structuri literare de lungime care puteau fi citite in secolul al XIX-lea la gura sobei sau in jurul focului. In aceasta epoca a supertehnologiilor ne trebuie alte tipuri de comunicare.
Nu dispare literatura, ci as spune ca se transforma in alte forme de comunicare mai mult sau mai putin artistice. Luceafarul poate fi imediat translabil intr-un film cu extraterestri, adica avem toate datele pentru a o face: inclusiv "monstrul" de Catalin, inclusiv "calatorul intergalactic", trebuie numai gasiti actorii si ajustat "pe ici, pe colo" scenariul care poate sa iasa foarte bine din Luceafarul. Si asta nu inseamna o bagatelizare; transformarea Luceafarului intr-un film SF este nivelul la care modelele culturale, acele modele de comunicare pomenite, au adus posibilitatile noastre de receptare.
Poezia, ce era un spatiu al linistii, al retragerii si al meditatiei, poate deveni foarte usor obiectul unui film spectaculos, al unei superproductii care s