O masa de aperitive
Usor de preparat si extrem de gustoasa, masa de aperitive poate fi servita in familie sau cand aveti musafiri
Sfecla rosie umpluta
Ingrediente (pentru 8 bucati): 4 sfecle mici (a 200 g bucata), sare. Umplutura - 2 felii de paine alba (a 50 g), 3 linguri de ulei de masline, 2 catei de usturoi, 2 rosii, 2 linguri de pulbere de plante aromate (rozmarin, oregano, cimbru - toate se gasesc in comert), 200 g branza de vaci, piper proaspat macinat, 80 g telemea de oi.
Mod de preparare: Se fierbe sfecla in apa cu sare circa o ora, se lasa sa se raceasca si se curata de coaja. Se taie fiecare sfecla in doua si se scobeste cu o lingura, lasandu-i-se o margine cam de 1 cm grosime.
Umplutura: Se taie feliile de paine in cubulete si se prajesc in ulei. Se adauga usturoiul pisat si se lasa sa se caleasca usor. Rosiile se oparesc, se curata de pielita si de capacel, apoi se taie in doua si iarasi in sferturi mai mici. Painea, rosiile, branza de vaci si plantele aromate se amesteca bine, se sareaza, se pipereaza si se baga in sfecle. Telemeaua se taie in felii mai subtiri si se asaza ca un capac, peste umplutura. Se pun sfeclele intr-un vas rezistent la foc si se dau la cuptorul gata incins, vreme de 30 de minute.
Placintele de cartofi si morcovi cu mac
Ingrediente (pentru 12 bucati): 400 g cartofi rezistenti la fiert, un morcov, 3 linguri de mac, 2 galbenusuri, 1-2 linguri de faina, sare, 6 linguri de untdelemn, o ceapa rosie mare, 100 g smantana, 1-2 linguri suc de lamaie, 1/2 legatura de patrunjel.
Mod de preparare: Se curata cartofii si morcovul si se spala. Cartofii se taie in bastonase subtiri si scurte (ca pentru cartofi pai), morcovul se da pe razatoarea mare, apoi se amesteca. Se opareste macul cu apa clocotita, apoi se pune sa se scurga intr-o sita. O treime din mac se amesteca in cartofi si mor