Printre cele mai importante conditii puse de Uniunea Europeana pentru accesul Romaniei in aceasta familie a civilizatiei a fost grija pentru copii. Mai ales grija pentru copiii abandonati de parinti si cei care sufera de diferite boli. Trebuie sa recunoastem ca deja s-au realizat multe lucruri in acest sens si viata copiilor din orfelinate s-a imbunatatit. Mai ales in centrele de plasament din judetul Iasi, unde anul trecut s-au primit, din partea statului si a strainatatii, cele mai mari fonduri si ajutoare din ultimii ani.
Presedintele Comisiei Judetene pentru Protectia Copilului Iasi, Ion Serbina, a declarat ca este vorba chiar de stocuri prea mari, mai ales la orez, ajutorul fiind trimis la finele anului trecut de Uniunea Europeana si de Fundatia franceza Solidarite. Atunci a fost vorba de peste 35 de tone de orez, macaroane si spaghetti care, desi au termen de valabilitate pana in anul 2001, ele ar putea asigura hrana celor peste 2.500 de copii orfani pe o perioada de mai multi ani. Intre timp, datorita unei decizii a guvernului si a formarii Agentiei Nationale pentru Protectia Copiilor si a Persoanelor cu Handicap, numarul minorilor aflati in grija comisiei iesene a "sarit" la aproximativ 5.000. Cu ocazia acestei preluari, s-a efectuat si un control prin centrele de plasament. S-a descoperit ca inca mai sunt probleme. Unele, chiar destul de importante.
Tainul de sarbatori
Cea mai grea situatie a fost descoperita la Casa de Copii din Popricani, unde conducerea a fost schimbata imediat din cauza unor nereguli constatate in alimentarea copiilor. Directorul Directiei pentru Protectia Copilului Iasi, dr. Cristiana Dragomir, care a efectuat personal controlul in mai multe centre de plasament, a declarat ca, in timpul sarbatorilor de iarna, copiii au fost subalimentati, desi exista hrana suficienta in depozite. "Desi erau sarb