Bugetul scolilor pe acest an nu a fost inca stabilit, dar, in principiu, unitatile de invatamant vor primi in special bani pentru a-si achita datoriile catre regiile furnizoare de servicii. Acest lucru ar fi cauzat de austeritatea bugetara care se prevede inca de la inceputul acestui an. In conditiile in care Ministerul Educatiei Nationale nu va mai trimite nici un ban scolilor pentru reparatii capitale, intretinere sau cheltuieli materiale, scolile vor trebui sa se descurce doar cu banii primiti de la primarii.
Iar in cazul in care scolile din Iasi se pare ca vor primi de la municipalitate doar atatia bani cat sa-si plateasca datoriile catre regii, este posibil ca acestea sa ramana chiar si fara bani pentru creta: "Este inacceptabil ca o scoala sa primeasca bani doar pentru a plati datoriile catre regii. O scoala mai are nevoie de lucrari de intretinere, curatenie si de dotare cu materialele necesare procesului didactic. Daca primaria nu va avea fonduri pentru aceste cheltuieli si nu se vor gasi solutii nici la nivel de minister, nu stiu ce se va intampla", a precizat Camelia Gavrila, inspector scolar general al ISJ Iasi. Daca scolile din Iasi nu vor primi fonduri suficiente de la primarie, este posibil ca si lucrarile de reparatii capitale, care au inceput de ani buni, sa fie sistate. Acest lucru s-a intamplat anul trecut in mediul rural, cand scolile din toate satele judetului Iasi au oprit reparatiile capitale din cauza fondurilor insuficiente, primite de la consiliile locale.
"Numai pentru terminarea reparatiilor capitale de la colegiile «Costache Negruzzi» si 'National' ar fi nevoie in momentul de fata de cate zece miliarde pentru fiecare scoala", a mai spus Camelia Gavrila. Precizam ca, la Colegiul "Costache Negruzzi", reparatiile capitale au inceput inca din anul 1993 dar nu s-au terminat nici pana in momentul de fata din cauza f