Timothy Miller, "Bucura-te de ceea ce ai. Cum sa-ti controlezi sentimentele si sa-ti modelezi gandurile", ghid practic, traducere de Sorana Corneanu, Editura "Humanitas" (tel. 223.15.01), 252 pag.
La noi intrebarea Ce mai faci? nu e doar o formula de politete si nu raspundem scurt bine decat celor care ne sunt antipatici. Romanii sunt comunicativi, isi povestesc necazurile, dau si primesc sfaturi, trancanesc indelung la telefon despre ceea ce ii enerveaza sau deprima si nu apeleaza la un expert decat in cazuri grave "de nebunie". Ei nu concep sa plateasca un necunoscut pentru a i se spovedi si a primi ajutor calificat pentru depasirea unor situatii dificile de viata (in treacat fie spus, factura telefonica a inceput sa fie mai scumpa decat onorariul unui psihiatru).
In societatile occidentale insa, oamenii au psihiatrul lor, asa cum au si dentistul lor, si ii fac vizite regulate pentru a-i destainui cele mai intime ganduri si sentimente, fiindca terapeutul ii ajuta cu metode stiintifice sa se cunoasca, sa depisteze si sa schimbe tiparele de gandire gresite, sa se impace cu sine si cu lumea in care traiesc. Californianul Timothy Miller este doctor in psihologie clinica si psihoterapeut cu mare experienta, iar cartea lui aparuta acum in romaneste e adresata oamenilor sanatosi psihic, aflati in cautarea unui mod placut de existenta. Metodele expuse de specialistul, care crede ca secretul fericirii sta in a te bucura de ceea ce ai, sunt tehnici de control al activitatii mentale, al impulsurilor si dorintelor, lucru nu usor, dar care se poate obtine prin exercitiu. Asa cum sportivii au nevoie de un antrenor pentru a ajunge la performante, si oamenii obisnuiti au nevoie de cineva care sa-i invete cum sa reziste competitiei dure, permanente, a vietii cotidiene. Adept al terapiei cognitive, care pune accentul pe importanta gandurilor constiente si a credinte