Sarbatorile iernii aduc totdeauna povesti si miresme de ingeri. Venirea anului 2000 le sporeste si mai mult actualitatea. Majoritatea locuitorilor Terrei cred ca fiecare om are ingerul sau pazitor. Dar cine sunt ei? Exista o biografie "ingereasca"? Ce stim de fapt despre solii ceresti?
Concentrata asupra lui Dumnezeu-Tatal, a lui Iisus si a Fecioarei Maria, precum si asupra catorva sfinti importanti, biserica ramane destul de rezervata cand e vorba de ingeri. Nici "Cartea Cartilor", Biblia, nu face risipa de detalii. Cele mai multe informatii sunt furnizate de Enoh. Scrierile legendarului intelept din antichitatea precrestina sunt o adevarata mina de aur pentru cei ce indragesc si vor sa cunoasca mai indeaproape fapturile inaripate. La fel si textele unui teolog sirian, a carui ierarhie ingereasca se regaseste mai tarziu la Toma d"Aquino si Dante Alighieri.
In decursul secolelor, peste imaginea acestor intermediari intre Dumnezeu si oameni s-a suprapus o amprenta istorica, o tendinta de reactualizare perpetua, de adaptare la spiritul fiecarei epoci. Din toate acestea a rezultat in final un portret ce contine numeroase trasaturi umane. Ingerii sunt generosi si duiosi, dar pot fi si aspri, necrutatori. Ei au indeletniciri diferite, fac parte din ierarhii, sunt disciplinati si supusi. De ce ne-am mira, asadar, ca pamantenii ii simt ca de-ai lor? Iar prezenta lor nu este observata numai la noi. O ancheta efectuata recent in Germania, in randul populatiei de diverse varste si ocupatii, a pus in evidenta faptul ca 48% dintre subiecti, majoritatea femei, cred ca au un inger pazitor personal. Fiecare a zecea persoana chestionata e convinsa ca a avut candva de-a face cu un inger, l-a vazut sau l-a simtit. In varful topului se afla, insa, americanii. In proportie de 74%, ei cred ca fiecarui om ii este harazit inca de la nastere un inger care il conduce prin vi