•Una din principalele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca este ca participarea romaneasca sa fie majoritara
Incepand din toamna anului trecut, micii patroni ieseni (persoane fizice autorizate sau persoane juridice) pot apela la un nou sistem de creditare, CAPA. Acest sistem vizeaza atat domeniul investitiilor (in echipamente, utilaje), fondul de marfa cat si materiile prime si materialele. CAPA este un program elaborat de World Vision International si Fondul Romano-American pentru Investitii, prezent in Romania inca din 1995, la Craiova si Cluj, printre noii parteneri numarandu-se si Agentia Internationala de Dezvoltare a Canadei.
"Programul nostru de creditare se adreseaza in general firmelor mici, o prima conditie fiind aceea ca sediul firmei si locul desfasurarii activitatii sa fie la Iasi. In plus, aceste firme trebuie sa aiba cel putin 51% participare romaneasca, o vechime in activitate de cel putin sase luni, fara nici o intrerupere, sa nu aiba un credit in curs sau un contract de leasing in desfasurare", ne-a declarat Romeo Vasilache, coordonatorul de proiect. Cele mai multe firme care au apelat pana in prezent la acest sistem de creditare activeaza in domeniul comertului si al serviciilor. Valoarea unui credit porneste de la 500 de dolari si poate ajunge la 10.000 de dolari, rambursarea facandu-se intr-un an, pentru creditele acordate pentru investitii, sau in sase luni. "Acest termen de rambursare se poate prelungi insa pana la un an si jumatate, in conditiile in care persoana sau firma care a contractat creditul este deja un client al nostru, in acest caz putandu-se mari si plafonul la 15.000 de dolari", a mai precizat Romeo Vasilache.
Dobanda practicata este una fixa, avand in vedere ca toate operatiunile se fac in dolari, fiind cuprinsa intre 22% si 26% pe an. "Clientul primeste banii in lei, la cursul zil