•In Iasi nu exista nici un laborator avizat de RENAR •Fara aceasta autorizatie nici o firma nu se poate privatiza
Odata cu schimbarea cadrului legislativ in ceea ce priveste procesul de privatizare, societatile comerciale care trec din patrimoniul Fondului Proprietatii de Stat in proprietatea unor particulari trebuie sa prezinte bilanturi de mediu, in vederea eliberarii unei autorizatii, fara de care procesul de privatizare nu se poate derula.
"Exista mai multe tipuri de bilanturi, din care cel de nivel 0 reprezinta cerinta minima, pe care il alcatuiesc toti agentii economici. La unitatile care prezinta riscul unei eventuale poluari, trebuie intocmite bilanturi de nivel 1 si 2, urmand a fi analizati factorii de mediu si emisiile din apa, aer si sol, abia in urma acestor analize putand fi eliberata autorizatia de mediu. Obtinerea acestui aviz de mediu nu ar constitui o problema, insa o hotarare a Fondului Proprietatii de Stat a creat numeroase probleme laboratoarelor din Iasi care ar putea efectua astfel de analize", ne-a declarat Mariana Iacob, de la Serviciul Directivare, Implementare si Autorizare al Agentiei de Protectia Mediului Iasi.
Aceste analize, care stau la baza intocmirii bilanturilor de mediu, nu pot fi efectuate decat in laboratoare care sunt atestate de RENAR, or, in aceasta situatie nu se gaseste nici unul din laboratoarele iesene.
"Modificarile legislative de anul trecut, cat si aceasta hotarare a Fondului Proprietatii de Stat, au luat pe nepregatite unitatile in cadrul carora functioneaza astfel de laboratoare de analize. Totul se reduce la interpretarea unui paragraf din Hotararea de Guvern nr.450/1999, in care se face referire la laboratoarele care pot efectua analize de mediu. Am ajuns astfel in situatia ca in Iasi sa nu existe laboratoare atestate, pentru ca nu au avut timpul si poate nici bani