•Ora de greva •Scolile raman pustii pana la sfarsitul saptamanii
Greva profesorilor din invatamantul preuniversitar a activat autoritatile de la Bucuresti. Mai intai, Ministerul Educatiei Nationale a incercat sa faca diverse presiuni asupra profesorilor prin intermediul inspectoratelor scolare. Comunicatele primite de inspectorate din partea MEN atentioneaza ca profesorii isi asuma riscul de a nu fi platiti in timpul grevei. De asemenea, MEN a sugerat directorilor sa cheme copiii la scoala in timpul acestei saptamani si sa se stabileasca un orar special in cazul in care unii profesori ar dori sa faca greva.
Insa, MEN nu a specificat ce se va intampla daca elevii nu vor veni la scoala si nici cum pot fi ei obligati sa se prezinte la orele stabilite prin orarul special. Au urmat apoi afirmatiile oficialilor ministeriali conform carora greva profesorilor ar fi ilegala. Dar nici acestea nu au speriat prea mult cadrele didactice. In cele din urma, MEN a trebuit sa accepte greva profesorilor, ba chiar a propus si runde de negocieri in timpul grevei desi, ulterior, Mircea Ciumara, ministru secretar de stat, a amenintat ca nu vor fi nici un fel de negocieri cu sindicalistii daca se intra in greva generala.
Doar directorii si inspectorii
Daca luni, in prima zi de greva, in unele scoli s-au mai facut ore - Grup Scolar "Gheorghe Asachi", Grup Scolar "Energetic", ScoalaMironeasa - ieri nu au mai tinut ore decat directorii si inspectorii. Dar si aceste ore au fost sporadice s-au desfasurat doar in cazul in care elevii au mai venit la scoala. "Gradinitele cu program prelungit respecta orarul, chiar daca educatorii au aderat la greva. Este vorba de copii pe care parintii nu ii pot lasa singuri acasa si trebuie sa vina la gradinita. Dar, in rest, 95% din cadrele didactice si personalul nedidactic din invatamantul preuniversitar s