Penitenciarul IASI•Proiectul, lansat ieri, se doreste a fi un amplu program de consiliere, psihoterapie si interventie psihosociala pentru detinuti •Finantarea, realizata de Fundatia pentru a Societate Deschisa, se ridica la 20.000 de dolari
In cadrul reformei sistemului penitenciar din Romania un accent deosebit se pune pe modalitatile de reeducare a detinutilor in vederea reintegrarii acestora in societate dupa ispasirea pedepsei si evitarea pe cat posibil a reintoarcerii in locurile de detentie. In plan legislativ se urmaresc modificari care sa ofere o mai buna clasificare a detinutilor pe categorii penale si o readaptare a modului de executare a pedepselor, in functie de gravitatea infractiunilor comise.
Dupa 1996, chiar daca numarul infractiunilor nu a crecut semnificativ, penitenciarele s-au supraaglomerat deoarece a crescut cuantumul pedepselor. In aceste conditii, se are in vedere reorganizarea sistemului penitenciar in patru categorii: penitenciare de maxima siguranta, penitenciare comunitare inchise, penitenciare semideschise si penitenciare deschise, detinutii putand sa-si execute pedeapsa muncind in folosul comunitatii.
Sistemul penitenciar din Romania cuprinde 40 de unitati cu un efectiv mediu de 54.000 de detinuti, aproape toate penitenciarele fiind supraaglomerate. La Iasi, la un numar de 1.950 de paturi instalate sunt 2.044 de detinuti, aproape 30% dintre ei executand anterior cel putin o pedeapsa privativa de libertate. De asemenea, Iasul se afla pe unul din primele locuri din tara in ceea ce priveste raportul cadre - detinuti, care este 1 la 15, fata de media pe tara care este 1 la 8.
In aceste conditii, Penitenciarul Iasi si Fundatia "Iosif", cu sprijinul financiar al Fundatiei pentru o Societate Deschisa, au prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, programul de consiliere, psihoterap