•Campania are la baza un studiu cu rezultate ingrijoratoare
Campania pentru Sanatatea Femeii, organizata de o universitate americana impreuna cu cateva fundatii din Romania, va fi lansata luni la Iasi. Actiunile efective din cadrul acestui program vor debuta pe data de 8 martie 2000, chiar de Ziua Femeii. La inceputul saptamanii viitoare vor fi stabilite componentele campaniei, posibilitatile locale de informare precum si posibilitatea implicarii presei in aceasta actiune. Campania se va desfasura in judetele Iasi, Constanta si Cluj, avand ca obiective cresterea nivelului de cunostinte in ceea ce priveste planningul familial si despre folosirea mijloacelor contraceptive moderne.
Scopul campaniei, organizata de Universitatea "John Hopkins" dinStatele Unite, finantata de USAID, este reducerea ratei avorturilor si incurajarea femeilor de a merge la controale medicale regulate. Actiunea a fost devansata de un sondaj efectuat in perioada 1997-1999 in cele trei judete. La aceasta actiune au fost angrenate mai multe fundatii din tara noastra. S-a descoperit astfel ca aproape jumatate din femeile din Romania apeleaza la avort din motive economice. Alte cauze sunt, in ordine, frica, lipsa unui partener de viata sau nerecunoasterea paternitatii si sarcina nedorita.
Studiul a fost realizat pe 2.545 de femei cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, fiind utilizate 242 de echipe mobile care au actionat in 78 de localitati. Acelasi studiu arata ca in judetul Iasi, varsta primul contact sexual la femei este de 19 ani si 8 luni. 99% dintre tinerele aflate in situatia primului contact sexual au auzit de prezervative, 70% au auzit de sterilet si abia jumatate dintre ele de diafragma, anticonceptionalele injectabile si spermicide. Numai 20% dintre tinerele din Iasi aflate la primul contact sexual au folosit o metoda contraceptiva in timpul pri