Boala infectioasa extrem de contagioasa, gripa e cauzata de un grup de virusuri in continua transformare, carora li se vine de hac foarte greu.
Exista, totusi, o veste buna: recent, a fost sintetizat un medicament care blocheaza raspandirea virusului in organism. Bine ar fi, caci boala loveste dezastruos uneori. De pilda, cazul "gripei spaniole" ce a secerat 20 de milioane de oameni - mai mult decat ultimul Razboi Mondial.
Cum recunoastem gripa?
Afirmatia unor persoane ca nu au temperatura cand fac gripa nu este adevarata, pentru ca aceasta boala implica obligatoriu prezenta febrei. In absenta ei, diagnosticul se exclude. Debutul este brusc, cu temperaturi chiar de peste 40 grade C, timp de 3-5 zile, apoi scade cand organismul reuseste sa produca anticorpi suficienti sa neutralizeze agresorii. Boala invadeaza - afirma unii cercetatori - mai ales organismele suprasaturate de mancare si toxine, pentru ca apoi, prin pierderea apetitului, sa se produca un proces depurativ. La febra se adauga o stare de rau general, dureri musculare, frisoane, greturi ori varsaturi repetate, tuse chinuitoare, dureri de cap de intensitate variabila, dureri de ochi, infundarea nasului, secretie nazala iritanta, usturime in gat. Aceasta usturime este, de obicei, primul semn al bolii si trebuie luate urgent primele masuri. In acest moment, temperatura nu depaseste 37,5 grade C si se considera ca viroza s-a declansat. Respiratiile frecvente, greutatea in respiratie (mai ales la sugari si copilul mic, la batrani, bolnavii cardio-pulmonari), durerile abdominale si ale muschilor membrelor si coloanei vertebrale completeaza tabloul clinic al prezentei maladiei gripale de forma obisnuita si necomplicata.
Bine ar fi ca boala sa poata fi prevenita prin masuri de crestere a rezistentei organismului la infectii in anotimpul friguros. (Hrana monotona, lipsita de fructe s