Salata de fasole verde cu arpagic
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g fasole verde (conserva), 250 g arpagic (ceapa mica), un praf de cimbru, o legatura patrunjel verde, un ou fiert tare, un galbenus (crud), o lingurita mustar iute, 4 linguri de vin alb sec, 6 linguri concentrat de pasare (Knorr+apa), 5 linguri ulei, 3 linguri otet alb, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata arpagicul si se rumeneste intreg la foc mic, in doua linguri de ulei, amestecand intruna. Se stinge cu vinul si zeama de carne de pasare, se acopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba incet zece minute. Se adauga putina sare si se lasa sa se raceasca. Se scoate fasolea verde din conserva si se scurge. Se spala patrunjelul si se taie fideluta. Oul fiert, curatat de coaja, se paseaza printr-o sita, dupa care se amesteca cu galbenusul crud, cu restul de ulei, mustarul si otetul. Se sareaza, se pipereaza si se adauga putina zeama in care a fiert ceapa, pentru a se obtine un sos neted. Se scurge ceapa si se amesteca cu fasolea, patrunjelul tocat, praful de cimbru si sosul preparat anterior.
Supa-crema de telina
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g telina (radacina), o felie de lamaie, 700 ml zeama de zarzavat (Knorr+apa), 4 felii de slaninuta, 150 g smantana subtire, sare, piper, un varf de cutit de zahar.
Mod de preparare: Se curata telina si se taie in bucati mai mari. Se pune la fiert apa cu Knorr sau Vegeta si cand clocoteste se introduce telina (si felia de lamaie). Se fierbe la foc potrivit, circa 20 de minute. Intre timp, se prajesc feliile de slaninuta intr-o tigaie de teflon (fara grasime) si cand sunt rumene se scot si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. Se scoate felia de lamaie din oala, iar telina, impreuna cu zeama in care a fiert, se paseaza si se toarna inapoi in oala. Se adauga smantana, se lasa sa mai dea in cateva clocote, s