Puiul de somn" romanesc e considerat de stiinta actuala drept miracol al sanatatii.
Afirmatia trebuie luata foarte in serios. Siesta, acest obicei stravechi, care de multe ori a fost luat in batjocura, este absolut necesara pentru echilibrul nostru nervos. In urma unor investigatii amanuntite, medicii au ajuns la concluzia ca lipsa unor mici pauze de recuperare poate fi de-a dreptul periculoasa pentru organism.
Este ora 14.00. Va inabusiti un cascat si ochii vi se inchid. Ca in fiecare zi, la aceasta ora simtiti o nevoie puternica de a dormi. Este un lucru absolut normal. Doctorii sunt convinsi in prezent ca siesta este o necesitate biologica. Va prezentam in continuare un interviu cu un specialist in cronobiologie, stiinta care studiaza ritmul corpului si al somnului, in raport cu orele zilei: dr. Gregory Glenn, de la Institute of Research, Washington.
- Cercetarile dvs. au facut din siesta o vedeta...
- Intr-adevar, siesta este indispensabila bunei functionari a organimsului nostru. Stiinta a dovedit ca omul sufera o scadere foarte importanta a vigilentei la inceputul dupa-amiezii. Daca nu tine seama de acest lucru, risca mult. In zilele noastre, cand ritmul de munca nu iti permite sa-ti faci siesta, apar din ce in ce mai multe tulburari ale desincronizarii, adica nu mai suntem sincronizati la ritmul nostru biologic si echilibrul nostru fizic si psihologic are de suferit. Efectul este resimtit si de organism si de catre caracterul omului. La copii, desincronizarea se traduce printr-o oboseala importanta, care duce la scaderea rezultatelor scolare. La adulti, se constata schimbari ale starii sufletesti, care seamana cu depresiile nervoase. Pot aparea si tulburari digestive. Fara sa mai vorbim de epuizare si de tulburarea somnului.
- Siesta ar putea rezolva toate aceste probleme?
- Da. Ea permite organismului sa se resincronizeze