"Vreau sa-mi vand un rinichi". (F. As nr. 394). Comercializarea organelor umane e interzisa.
Stimata d-na Sanziana Pop,
Stimate d-le Toma Roman,
In numarul 394 (51) din 27 decembrie 1999 al revistei "Formula As", a aparut o scrisoare a unei doamne (Corina - Botosani) care pentru a iesi dintr-o situatie disperata isi ofera spre vanzare un rinichi. Din pacate, in ciuda tragismului situatiei, solutia pe care o alege este si nerealista, si in afara legii.
Legea transplantelor de organe interzice comercializarea organelor umane. Vechea Lege a sanatatii din "78 interzicea si ea tranzactiile cu organe. La fel toate legile din Europa si America. Vanzarea de organe pentru transplant este condamnata de toate organizatiile profesionale din domeniu. Dupa frecventa anunturilor de la mica publicitate din diverse ziare, acest fapt este ignorat de presa din tara noastra si prin repetare, cititorii o iau drept o practica legala, fireasca.
In acest context, va rog sa publicati raspunsul meu pentru d-na Corina, in care aduc cateva argumente, in principal medicale, pentru a o convinge sa renunte la intentia sa. Aspectele morale, etice, religioase ale Legii transplantului, cred ca ar necesita o dezbatere la care sa participe pe langa medici, si juristi, filosofi, teologi etc.
Stimata d-na Corina,
In primul rand, nu trebuie sa va fie rusine si consider ca sunteti de admirat pentru cata hotarare si spirit de sacrificiu aratati pentru copiii dvs. Dupa situatia pe care o descrieti, inteleg disperarea dvs. Totusi, solutia pe care o propuneti nu este cea care sa va rezolve problemele. Vanzarea unui organ uman (in cazul dvs. a rinichiului) este ilegala in Romania, conform Legii transplantului de organe. Aceasta reglementare este in consens cu toate legile, reglementarile si practicile privitoare la transplantul de organe din tarile unde sunt