•Micii patroni nu au obtinut din partea guvernului decat promisiuni
Sfarsitul anului trecut a fost marcat de intentia Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii de a intra in greva fiscala, in urma anuntarii de catre executiv a pachetului de masuri pentru relansarea si relaxarea fiscalitatii, in opinia micilor patroni, aceste masuri nefacand altceva decat sa anuleze si putinele facilitati acordate IMM. In aceste conditii, a fost formulata o lista cu revendicari, in urma nerezolvarii macar in parte a acestora, micii patroni, ce reprezinta una din principalele surse de venituri la bugetul de stat, urmand a intra in greva fiscala.
Printre aceste revendicari se numara reluarea aplicarii articolelor 22 si 27 din Legea IMM, in prezent anulate, renuntarea la taxa de 10% care se aplica pentru majorarea capitalului social din profit, la recuperarea TVA de catre societatile comerciale care practica activitati de export si plata TVA la incasare, precum si la simplificarea procedurii de infiintare a unei firme. O alta revendicare importanta este aceea referitoare la intentia executivului de a limita plafonul platilor in numerar intre agentii economici la 1 milion de lei zilnic.
Dupa o prima runda de negocieri intre premierul Mugur Isarescu si conducerea Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, guvernul a avut un termen de o saptamana de a da un raspuns, favorabil sau nu, la revendicarile formulate de reprezentantii IMM. A urmat, la sfarsitul saptamanii trecute, o intalnire cu consilierul premierului pe probleme legate de IMM, in urma careia Mugur Isarescu a obtinut o amanare a grevei fiscale cu 45 de zile.
"In ceea ce ne priveste, am obtinut niste promisiuni, legate de renuntarea la taxa de 10% care se percepe pentru majorarea capitalului social din profit, neintroducerea acelui