•PNL-Campeanu, sau cum a fost facut pasul de la sublim la ridicol
La inceputul lui 1990 a fost doar PNL, care se vroia continuatorul mult-laudatului liberalism interbelic. Poate de aceea a si "prins" atat de repede. Inainte de alegerile din mai '90 era creditat cu 20% din voturi. In ciuda unor grave greseli de strategie politica, din cauza carora nu a obtinut decat ceva mai mult de 7% din voturi, a devenit al treilea partid puternic din Romania. Daca ne amintim ca primele doua erau FSN si UDMR , formatiuni politice care reprezentau niste grupuri de interese si nicidecum o doctrina, putem considera PNL drept primul partid politic autentic.
Pe urma au venit gafele: un compromis cu FSN, ii urma caruia a ajuns la guvernare; indepartarea unui numar important de tineri liberali, ce au constituit, ulterior, PNL-AT (Aripa Tanara); iesirea din Conventia Democrata. Drept urmare, la alegerile din 1992, dupa o comportare lamentabila, PNL nu intra nici macar in parlament. Toate se sparg in capul liderului de atunci, Radu Campeanu, care este inlocuit cu Mircea Ionescu-Quintus.
Ulterior, Campeanu, ajutat de un grup din interiorul partidului, se autonumeste, dupa putina vreme, din nou, presedintele Partidului National Liberal. Din acel moment, ruptura dintre cei doi lideri devine ireconciliabila. Mai multi liberali pro-Campeanu pun bazele unui al doilea partid de nuanta liberala: PNL-Campeanu, caruia istoria i-a intors spatele.
Astazi, cel putin in Iasi, PNL-Campeanu nu inseamna nimic. In spatele unei usi, mai tot timpul inchise, dincolo de perdelele prafuite, intrezarim un birou, cateva rafturi cu putine carti si o fotografie. Iar firma partidului (simbolic, nu-i asa?), mare si inutila, se afla la nivelul podelei.
•PNL-Campeanu, sau cum a fost facut pasul de la sublim la ridicol
La inceputul lui 1990 a f