•Principala nemultumire o reprezinta tergiversarea adoptarii Legii Pensiilor
Pensionarii ieseni ar putea declansa miscari de strada odata cu sosirea primaverii. Liderul Partidului Pensionarilor filiala Iasi, Neculai Butnaru, a declarat ieri ca motivul protestului este stoparea promulgarii Legii majorarii pensiilor. Butnaru a mai adaugat ca legea a fost oprita la cererea a o mie de pensionari, fosti magistrati, care au o pensie medie de 1,5 milioane de lei, in detrimentul a sase milioane de pensionari, care au o pensie medie de 500.000 de lei lunar.
De asemenea, pensionarii cer conducerii Ministerului Muncii si Protectiei Sociale sa asigure, in bugetul pentru anul 2000, care ar putea fi depus la Parlament inainte ca legislativul sa se pronunte in legatura cu hotararea Curtii Constitutionale, sumele necesare recalcularii pensiilor la plata. Pensionarii mai solicita definitivarea metodologiei recalcularii pensiilor, astfel incat, dupa promulgarea legii de catre presedintele Romaniei, aceasta sa poata fi pusa imediat in aplicare. Plenul Curtii Constitutionale a judecat, miercuri, sesizarea Curtii Supreme de Justitie privind constitutionalitatea articolelor 41 alin (2) si 198 din Legea sistemului public de pensii, depusa la inceputul acestui an.
Potrivit deciziei pronuntate miercuri de plenul Curtii Constitutionale, articolul 41 alin. (2), referitor la cresterea varstei de pensionare, este constitutional, iar prevederile articolului 198, care abroga art. 103 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, sunt neconstitutionale. O alta temere a pensionarilor, care asteptau ca legea sa fie aplicata la 1 martie, este faptul ca ei cred ca legea va fi "pasata" pentru legislatura viitoare, deci responsabilitatea va cadea pe viitorul parlament. Un alt articol se refera la stabilirea pensiei de serviciu pentru magistrati.