O reteta infailibila: usor, sanatos si gustos.
Salate
Salata Waldorf
Ingrediente (pentru 4 persoane): 5 tulpini de telina, 40 g samburi de nuca, 2 mere acrisoare (mijlocii), 2 linguri zeama de lamaie. Pentru sos: 100 g maioneza, 150 g iaurt.
Mod de preparare: Se spala tulpinile de telina, se curata si se taie rondele (frunzele se pastreaza pentru ornat). Se curata merele, se taie in patru si pe urma cubulete si se amesteca cu zeama de lamaie, rondelele de telina si cu nuca data pe razatoarea mare sau pisata mare in mojar. Se adauga sosul preparat din maioneza si iaurt si se amesteca bine. Se orneaza cu frunze de telina.
Coleslaw (Salata de varza alba)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 linguri otet alb, o lingura faina, o lingurita mustar, o lingurita zahar, o lingurita sare, 6 linguri smantana subtire, 20 g unt sau margarina, 300 g varza alba, 150 g morcovi, 2 tulpini de telina, 2 linguri seminte de floarea-soarelui.
Mod de preparare: Se pun intr-o cratita 6 linguri de apa, otetul, faina, zaharul, sarea si mustarul si se lasa la foc mic pana ce dau in clocot (amestecand intruna). Se adauga smantana si untul (margarina) si se amesteca in continuare pana ce se topesc. Se toarna sosul intr-un castron, se incorporeaza legumele spalate si taiate fasii subtiri si se lasa sa se patrunda cel putin doua ore. Eventual se mai gusta o data de sare si de otet. Salata se serveste dupa ce s-au presarat deasupra semintele de floarea-soarelui (prajite fara grasime).
Salata Caesar
Ingrediente (pentru 4 persoane): o capatana de salata verde (mare), 3-4 sardele, 2-3 linguri zeama de lamaie, o lingurita sos Worcester (sau un sos picant), piper, 30 g parmezan (cascaval). Pentru crutoane: o bucata de bagheta (8 cm), un catel de usturoi, 6-8 linguri ulei de masline.
Mod de preparare:
Salata - Se spala salata,