•Numai urgentele din alte judete pot fi internate la Iasi •Din punct de vedere medical, Iasul deserveste cea mai mare zona din tara •Fondul de redistribuire nu a ajuns nici la ora actuala •Conducerea CASS nu stie cum ar putea fi rezolvata problema financiara
Desi fondurile Casei de Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) sunt aproape zero, conducerea acesteia inca mai este de acord ca toate urgentele aduse din judetele limitrofe Iasului sa fie internate si rezolvate aici. Intr-o adresa trimisa de CASS unitatilor finantate de aceasta, se specifica ca "pacientii care nu reprezinta urgente vor avea la ei trimiterea de la medicul de familie si eventual viza CASS din judetul respectiv.
In caz contrar, CASS Iasi isi rezerva dreptul de a solicita prin fax viza Casei de Asigurari de Sanatate unde este asigurat bolnavul". Totodata, s-a hotarat ca, in cazul in care CASS a judetului de unde provine pacientul nu confirma ca bolnavul este asigurat, acesta va suporta cheltuielile de internare. Spitalele trebuie sa prezinte, pe discheta, in vederea confirmarii de catre CASS unde pacientul este asigurat, numele si codul pacientului, codul numeric personal, diagnosticul, codul si parafa medicului care trimite si judetul de resedinta.
Pe de alta parte, CASS nu a primit fondul de redistribuire de la Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate, desi banii, pe primul trimestru al acestui an, ar fi trebuit sa ajunga in decursul lunii ianuarie. CASS a trimis la Bucuresti 40 de miliarde de lei, ca fond de distribuire si ar fi trebuit sa primeasca in jur de 35 de miliarde de lei, pentru a iesi din datoriile care le-a acumulat in ultimul timp. Din zvonurile auzite de conducerea CASS, se pare ca fondul de redistribuire care va veni la Iasi va fi de doar 11 miliarde de lei.
Cu acesti bani, CASS va trebui sa achite cele 11 programe de sanat