Potrivit conducerii Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) Iasi, in aceasta perioada se afla in plina desfasurare depunerea cererilor pentru retrocedarea terenurilor, proces reglementat de aparitia Legii nr.1/2000, cunoscuta mai ales sub numele de Legea Lupu.
"Termenul limita de depunere a cererilor de punere in posesie este de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a textului legii, una din principalele noastre sarcini fiind verificarea acestor cereri, pentru a putea stabili autenticitatea lor. In plus, va fi reanalizat modul de dobandire a calitatii de actionar in cadrul fostelor IAS", a declarat Vasile Olaru, directorul DGAIA. Mentionam ca suprafetele mari de teren, aflate in proprietatea unor particulari, in urma aparitiei Legii nr.18/1991 se afla inca in patrimoniul fostelor Intreprinderi Agricole de Stat. Aparitia Legii nr.1/2000 va reglementa si aceasta situatie, proprietarii urmand sa-si primeasca terenurile. Aceasta situatie nu este insa valabila pentru toate fostele IAS, existand si exceptii. Una dintre acestea se numeste Cotnari SA, unitate la care mai mult de o suta din cei 302 de beneficiari ai Legii nr.18/1991 s-au organizat intr-o Asociatie a Actionarilor, cu personalitate juridica. Dupa retrocedarea pamanturilor, se va continua colaborarea cu Cotnari SA, sub forma unei asocieri prin participatiune. Acolo unde punerea in posesie nu este posibila, fostii proprietari vor beneficia de despagubiri materiale. In ceea ce priveste aparitia Normelor Metodologice de aplicare a Legii Lupu, Vasile Olaru a declarat ca "saptamana trecuta am primit asigurari ca in cel mult doua saptamani aceste Norme Metodologice vor intra in vigoare"
Potrivit conducerii Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) Iasi, in aceasta perioada se afla in plina desfasurare depunerea cererilor pentru retro