•Conflictele datorate proastei aplicari a Legii fondului funciar sau a tarelor acesteia s-au inmultit de la an la an. Cele mai multe cazuri ajung la tribunal, unde, dupa cateva luni sau chiar ani de proces, justitia decide cine este proprietarul pamantului in litigiu.
Printre aceste cazuri, este unul de un umor macabru. Un locuitor al comunei Tansa, decedat pe 14 noiembrie 1998, a fost dat in judecata.
Pe 7 ianurie 2000, pe adresa lui Neculai T. Maftei, cu domiciliul in comuna Tansa, judetul Iasi, a fost trimisa o citatie, emisa de Judecatoria Iasi. Prin aceasta, primarul comunei Tansa cheama in judecata pe Neculai Maftei, pentru constatarea nulitatii unui titlu de proprietate. Pana aici nimic deosebit, daca nu luam in considerare faptul ca cel dat in judecata a decedat in luna noiembrie 1998.
"In 1939, tatal meu, Maftei T. Neculai, a primit mostenire de la parintii lui un teren de 50 de ha in locul xfanat la Bobrica, iar in 1962, cand s-a infiintat CAP, el a fost inregistrat cu doua cereri pe numele sau si una a fiului sau Maftei N. Neculai. Apoi, pe acest teren s-a construit un grajd si, in 1991, cand s-au desfiintat CAP, proprietarii aveau prioritate sa cumpere cladirile construite.
Mostenitorii (subsemnata, Maftei Gheorghe, Maftei Elena) s-au prezentat in nenumarate randuri la primaria comunei Tansa pentru a cumpara cladirea, dar au fost refuzati mereu prin motivatia ca se va organiza o licitatie. Aceasta nu a avut loc niciodata, dar grajdul a fost vandut, pentru demolare, unui consilier al primariei, fara a avea vreo aprobare de la mostenitori; grajdul nu a fost demolat nici pana astazi. Mentionez ca mostenitorii au primit titlurile de proprietate nr. 143401 si 14350, conform cu actul de partaj testamentar nr. 158/939 dar numai pentru 42 de ha, celelalte 8 ha fiind ocupate de grajd, primaria favorizand famili