Un reprezentant al culturii române
Ca şi Horia-Roman Patapievici sau Andrei Cioroianu, Vitalie Ciobanu poate reprezenta foarte bine cultura română la un congres internaţional. Ca şi ei, este încă tânăr (s-a născut în 1964), dar are o pregătire intelectuală serioasă şi se mai şi exprimă ca un scriitor experimentat, clar şi elegant.
Vitalie Ciobanu nu s-a format la Paris sau la Londra, ci la Chişinău, urmând Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat şi lucrând apoi la Editura Hyperion, ca redactor, şi, în continuare, la revista Contrafort, ca redactor-şef. Gândirea sa însă nu are nimic provincial.
Ne-am obişnuit cu ideea că intelectualul din Basarabia este sentimental (ca Grigore Vieru) sau exaltat (ca Leonida Lari). Ne-am mai obişnuit (de altfel, într-un mod destul de dureros) cu ideea că el se simte apropiat sufleteşte de Corneliu Vadim Tudor, confundând demagogia naţionalist-comunistă cu patriotismul. Vitalie Ciobanu constituie din acest punct de vedere o surpriză.O surpriză, dar nu şi o excepţie. Alături de alţi tineri scriitori şi publicişti din Chişinău, ca Vasile Gârneţ sau Valentina Tăzlăuanu, el are un mod european de a fi intelectual (ceea ce înseamnă că supune totul, inclusiv spiritul european, unei judecăţi critice).
"Regimul comunist - explică Vitalie Ciobanu - a inventat o nouă formă de compromitere a valorilor: "iubirea" stridentă, omagierea hipertrofiată, provenită din folosirea unor personalităţi de marcă ale culturii la întărirea suporturilor ideologice ale Puterii. Mai întâi sub ceauşism, apoi în hibridul politic şi social care l-a moştenit, inclusiv în independenta de ţara şi de idealurile lui Eminescu Basarabie (fenomenul ar merita o examinare separată), ceea ce sporeşte şi mai mult grotescul delirului festivist orchestrat an de an. Nimeni însă nu sesizează absurdul, enormitatea situaţiei. Din