•Proiectul de buget pentru invatamant nu multumeste sindicatele
Profesorii sunt hotarati sa continue greva pana le vor fi rezolvate revendicarile chiar daca acest lucru ar insemna inghetarea anului scolar. Cea mai importanta cerere a profesorilor - acordarea a 4% din PIB bugetului pentru invatamant - este si cel mai greu de rezolvat. Abia dupa doua saptamani de greva generala in invatamant, guvernantii au inceput sa se gandeasca serios la problema bugetului.
Dupa multe dezbateri, intalniri, negocieri in randul coalitiei guvernamentale, invatamantul s-a ales cu un proiect de buget ce va reprezenta 3,7% din PIB. Bineinteles, aceasta cifra nu a multumit sindicatele. In primul rand pentru ca nu este 4% din PIB asa cum cer sindicatele si prevede legea, iar al doilea motiv de nemultumire sunt sursele acestui buget. Astfel, insumand banii de la bugetul de stat, cei din fondurile speciale din invatamant si cofinantarile se ajunge la 3,7%.
Cu ce s-ar mai aduna de la nivelul bugetelor locale, ar insemna ca invatamantul sa aiba un buget situat intre 4,1 si 4,3% din PIB. Insa, aceste solutii oferite de liderii coalitiei guvernamentale nu multumesc sindicalistii din invatamant. Mai ales ca la Bucuresti s-a luat in considerare si posibilitatea trecerii salarizarii personalului nedidactic in sarcina bugetelor locale.
Coalitia guvernamentala propune un buget frumos umflat dar nerealist
"Ce inseamna cofinantari? Inseamna fonduri obtinute prin diferite organizatii internationale ce vor fi folosite pentru derularea unor programe. In nici un caz aceste fonduri nu vor fi folosite pentru majorarea salariilor profesorilor sau pentru investitii. In ceea ce priveste finantarea de la bugetele locale, aceasta este aproape inexistenta.
De unde fonduri de la bugetul local pentru investitii sau salarii majorate, daca anu