Manastirea Bistrita •Pana si calendarele bisericesti sunt contrafacute
Romanii care au apucat sa mai vada si alte meleaguri au avut, fireste, ocazia sa constate ca acolo, in lumea civilizata, totul pare si chiar este altfel, daca ne referim la marfurile vandute si in magazinele noastre. Odata ajunsi inapoi in tara, se declara dezgustati de calitatea marfurilor contrafacute pe care au putut-o depista doar datorita iesirilor in afara tarii.
Pornind de la gustul si aroma unor bauturi racoritoare, de la buchetul vinurilor - chipurile importate - sau gustul tigarilor si pana la bancnotele copiate la xerox sau scoase la imprimanta, se poate da citire unei liste deloc de neglijat in care falsul troneaza.
Ce mai putem spune in situatia in care pana si calendarele crestin-ortodoxe au inceput a fi contrafacute? Recent, am avut ocazia sa constatam ca, prin diverse locuri din judet, anumite persoane puneau in vanzare, contra sumei de 10.000 de lei - cu 5.000 de lei mai ieftine decat cele iesite din tiparnita Mitropoliei - calendare bisericesti despre care, ulterior, ni s-a spus ca sunt false si asa este. Acestea pot fi foarte usor recunoscute dupa icoana din centru, care este reprodusa in alb-negru si reprezinta pe Fecioara Maria tinandu-l la piept pe pruncul Iisus.
Un alt indiciu pentru depistarea lor este lipsa pretului, care ar fi trebuit sa se afle tiparit in partea dreapta, jos. Pe de alta parte, calendarul original are in centru fotografia color a icoanei Sfintei Ana, de la Manastirea Bistrita - judetul Neamt, cu inscriptia: "Cu ocazia sarbatoririi a 500 de ani de la ctitoria manastirii, sub domnia lui Alexandru cel Bun". Din cauza aparitiei calendarelor false, vanzarile Mitropoliei au scazut la jumatate fata de ceilalti ani, dar se pare ca cei care le-au produs si vandut au fost prinsi si vor fi trasi la raspundere. @