Cititorii Raspund"Caut planta numita silur, pentru baiatul meu care are o tumora la ochi". (Raspuns pentru Miron Elena - Hunedoara, F. As nr. 365) . Creatie a naturii, silurul este o planta dumnezeiasca, uitata azi din pacate, dar pe care inaintasii nostri o foloseau intensiv. Pentru ca nu se gaseste...
Cititorii Raspund"Caut planta numita silur, pentru baiatul meu care are o tumora la ochi"
(Raspuns pentru Miron Elena - Hunedoara, F. As nr. 365)
Creatie a naturii, silurul este o planta dumnezeiasca, uitata azi din pacate, dar pe care inaintasii nostri o foloseau intensiv. Pentru ca nu se gaseste la Plafar, cei care vor sa beneficieze de virtutile sale trebuie sa si-o caute singuri sau sa apeleze la culegatorii de plante experimentati. Cu toate ca se foloseste si in guturai, adevarata sa menire pe pamant este vindecarea bolilor oculare: stari inflamatorii acute si subacute, conjunctivite, blefarite, traumatisme ale ochiului etc. Nu se stie exact caror principii active s-ar datora astfel de actiuni, cert este insa ca planta este elogiata de cei care au studiat-o. Iata cateva intrebuintari ale silurului:
- inmuiat in vin sau must, se da in clocot, se foloseste la pranz si cina zilnic, in cazul incetosarii si slabirii vederii. Sub forma de praf, se face o cataplasma in panza aplicata pe ochi, pe perioada noptii. Tot sub forma de praf, inspirat pe nas sau dizolvat in vin si inghitit, intareste simturile, inlatura greutatea gandirii si memoriei, accentueaza luciul ochilor. (Pe vremuri se folosea in cosmetica, deoarece dilata pupilele.)
- comprese cu infuzie de silur, frunze de nuc, arnica sau musetel se folosesc in afectiunile oculare scrofuloase ale copiilor. In amestec cu musetel, se trateaza si pungile de sub ochi si pleoapele cazute. Acelasi amestec insa trateaza si parul gras, cu matreata.
- in amestec cu musetel isi intares